X MIĘDZYNARODOWE MISTRZOSTWA POLSKI SKKI TRIKKE – FAKRO Cup 2022

Firma FAKRO, światowy wicelider w produkcji okien dachowych i schodów strychowych, często sponsoruje wydarzenia sportowe promujące zdrowy tryb życia. Dlatego też firma kolejny raz wsparła X Międzynarodowe Mistrzostwa Polski Skki Trikke FAKRO Cup 2022, które odbyły się w dniach 5-6 marca br. na torach w Muszynie i Krynicy-Słotwinach.

Zawody z cyklu Międzynarodowe Mistrzostwa Polski Skki Trikke – FAKRO Cup zostały zorganizowane już po raz dziesiąty. To sportowa impreza promująca rozwój bezpiecznego narciarstwa Skki Trikke. Sprzęt narciarski do tej dyscypliny to sposób na odzyskanie aktywności sportowej dla osób, które nie mogą jeździć na dwóch nartach czy na snowboardzie. W malowniczej zimowej scenerii, podczas sprzyjającej słonecznej pogody i w przyjacielskich relacjach startowało 40 zawodników z Polski, Słowacji i Słowenii.

Mistrzostwa były podzielone na dwie konkurencje:

SKKI TRIKKE EXTREEM Cross – to ekstremalny przejazd na ponad dwukilometrowym SkkiTorze, będącym rynną śnieżną składającą się z 30 zakrętów. Jednym słowem szalona zimowa Formuła 1 na śniegu. Każdy startujący zawodnik walczył podczas swoich czterech przejazdów o jak najlepszy czas, który następnie przeliczany był na punkty.

Druga konkurencja to 4CROSS rozgrywana na Słotwinach, w której startowało naraz czterech zawodników – na tej samej trasie oglądać można było zarówno kobiety jak i mężczyzn. To wyjątkowo emocjonujące przejazdy i widowiskowe zawody. Ostra jazda, ekstremalna prędkość i nieustraszone wejścia w zakręty generowały niesamowite emocje i widowiskowość tej konkurencji.

Udział w Mistrzostwach został poprzedzony rzetelnym treningiem, dzięki czemu uczestnicy mogli czuć się pewnie na zawodach. Wspaniała atmosfera i piękna pogoda to nie wszystko co towarzyszyło temu wydarzeniu. Zauważalny duch walki rozgrzewał także widownię i pokazał, że relacje i współzawodnictwo mogą iść w parze. FAKRO z przyjemnością po raz kolejny zaangażowało się w tę inicjatywę.

Warto podkreślić, że te dwie konkurencje: Trikke Skki EXTREEM Cross i 4CROSS były jednocześnie finałem cyklu trzech zawodów o Puchar Słowackiego Związku Narciarskiego 2022.