Siła kobiet FAKRO

Pierwsze skojarzenie z FAKRO? Okna dachowe, firma produkcyjna, branża budowlana – krótko mówiąc męski świat. Czołowy producent okien dachowych i schodów strychowych jest jednym z największych pracodawców w regionie. W samym Nowym Sączu zatrudnia prawie 2 500 osób. Łącznie zespół liczy ponad 3 500 pracowników, z czego ponad 20% załogi stanowią kobiety.

W Grupie FAKRO w Polsce pracuje 766 kobiet. Mamy jedną kobietę w siedmioosobowym zarządzie, dwie panie są współwłaścicielami firmy, cztery pełnią funkcję dyrektora pionu, poza tym dwadzieścia kobiet zajmuje stanowiska kierownicze zarządzając zespołem – mówi Halina Podgórny, dyrektor ds. personalnych.

O tym, że biznes nie ma płci, w specjalnym, bo poświęconym wyłącznie kobietom, wydaniu magazynu FAKRO „Okno na świat” mówi Agnieszka Kronenberger, Członek Zarządu ds. Finansowych: Myślę, że wiele stereotypów na temat roli kobiet i mężczyzn pokutujących w polskim społeczeństwie nie funkcjonuje już tak mocno w środowisku biznesowym. Kobiety są tak samo ambitne, zdobywają wykształcenie, ciągle podnoszą swoje kwalifikacje i poszerzają swoja wiedzę, budują swoje ścieżki kariery. Z takiego punktu widzenia słaba płeć to trochę przeżytek. Do tego muszą być doskonale zorganizowane chcąc pogodzić pracę i karierę zawodową z odpowiedzialnością za wychowanie dzieci i obowiązkami rodzinnymi.

Co roku, 8 marca, z okazji Dnia Kobiet, w imieniu męskiej części pracowników, wręczane są paniom podziękowania w postaci symbolicznych słodkości. W tym roku z okazji Dnia Kobiet przygotowaliśmy dla pań specjalną niespodziankę – wspólne wyjście do kina. W piątek i sobotę odbbyły się dwa seanse filmu „Całe szczęście” gromadząc panie z FAKRO. W codziennym zabieganiu, zapominamy o chwili dla siebie. Kino Kobiet FAKRO będzie okazją do spędzenia wspólnego czasu po godzinach – wyjaśnia Bożena Damasiewicz, Dyrektor Biura Zarządu, pomysłodawca integracyjnego seansu.

Niespodzianek jest w tym roku więcej, między innymi wyjątkowa publikacja. Kobiece wydanie magazynu powstało dzięki otwartości i spontaniczności kobiet. Nasze koleżanki z pracy zdobyły się na odwagę i otwarcie opowiedziały o tym jak godzą rolę żony, mamy, pracownika, starając się jednocześnie nie zgubić samej siebie. To nie tylko zbiór cennych rad, ale także sygnał, że nie zawsze jest tak jakbyśmy chciały i każdy ma prawo do słabości. O tym jak uwierzyć w siebie, zatroszczyć się o swój wizerunek podzieliła się z nami Katarzyna Krzeszowska, Miss Polski 2012 – komentuje Joanna Rumin, specjalista ds. PR, redaktor naczelna magazynu.

Chętne panie wzięły także udział w klimatycznej sesji zdjęciowej zaaranżowanej przez Agnieszkę Staśko, fotografa FAKRO. Palety, ramy okien, kobiece chusty i lampki stanowiły doskonałe tło dla naszych kobiet. Ta sesja była magiczna i wyjątkowa, pełna kobiecego uroku i wdzięku. Zdjęcia są efektem naszej wspólnej otwartości na siebie, na współpracę i dobre relacje. Kobiecość jest naszą siłą – puentuje Agnieszka Staśko.

Siła kobiet FAKRO