Ryszard Florek uhonorowany tytułem i statuetką "Promotor Polski"

Ryszard Florek, twórca i prezes Fakro, założyciel Fundacji Pomyśl o Przyszłości został uhonorowany tytułem i statuetką "Promotor Polski", przyznawaną przez Fundację Polskiego Godła Promocyjnego. Uroczystość wręczenia statuetek odbyła się 26 września w sali obrad Urzędu Miasta Krakowa.

Przyjmuję wyróżnienie „Promotor Polski” jako dowód uznania nie tylko dla mojej osoby, ale dla całego zespołu Fakro. Przy tej okazji chciałbym wyrazić podziękowanie klientom za wybór naszych produktów, dzięki czemu dali szanse na rozwój naszej firmy i eksport, co sprawiło, że marka Fakro jest znana na całym świecie. Jeżeli popatrzymy na wielkie globalne firmy to każda z nich zapoczątkowała rozwój w swoich rodzimych krajach. Tam uzyskiwały know-how i pozyskiwały kapitał, a mając mocną pozycję we własnym kraju rozwijały eksport, podbijały rynki zagraniczne a do kraju przywoziły pieniądze w postaci dywidend i zapłaty za produkty i usługi. Kraje, które mają dużo globalnych firm są bogate i stać je na wysokie wynagrodzenia. W ciągu ostatnich 10 lat kraje bogate osiągnęły przyrost bogactwa 3 razy większy niż Polska. To pokazuje, jak mamy dużo do zrobienia, aby wspólnie rozwijać gospodarkę. Największym promotorem kraju jest jego silna gospodarka. A silna gospodarka to nie tylko satysfakcja obywateli, ale przede wszystkim: lepsze wynagrodzenia, wyższy poziom życia, pewniejsza suwerenność i bezpieczeństwo - dziękował odbierając nagrodę Ryszard Florek, prezes FAKRO.

Tytuł „Promotora Polski” przyznano także Krzysztofowi Pawłowskiemu, założycielowi i wieloletniemu rektorowi Wyższej Szkoły Biznesu w Nowym Sączu, Elżbiecie Pendereckiej - promotorce polskiej kultury zarządzającej Stowarzyszeniem im. Beethovena, prof. Jerzemu Hausnerowi  - ekonomiście, organizatorowi kongresu Open Eyes Economy Summit oraz prof. Jackowi Majchrowskiemu - prezydentowi Krakowa.

Projekt „Promotor Polski” został zainaugurowany w 2017 roku. Fundacja nagradza osoby, których osiągnięcia współtworzą pozytywny wizerunek Polski, wpływając na poczucie tożsamości Polaków i na rozwój kraju.. Tytułem zostało uhonorowanych już ponad 30 osób.