Ryszard Florek odznaczony Medalem Komisji Edukacji Narodowej
2015-01-20

Ryszard Florek odznaczony Medalem Komisji Edukacji Narodowej9 stycznia 2015 r. siedzibę firmy FAKRO odwiedzili Dyrektorzy Szkół Budowlanych z całej Polski. Do Nowego Sącza przyjechało pięćdziesięciu pięciu przedstawicieli z trzydziestu pięciu szkół, reprezentujących każde województwo. Podczas trzydniowej wizyty na Sądecczyźnie goście mieli okazję zwiedzić zakład produkcyjny, Dział Badań i Rozwoju, obejrzeć prezentację wybranych produktów firmy FAKRO w formacie 3D. Inspiracją do rozmów na temat rozwoju gospodarczego Polski była prezentacja przedstawiciela Fundacji Pomyśl o Przyszłości „Wspólnie budujmy naszą zamożność”.

Dyrektorzy Szkół Budowlanych przygotowali dla Prezesa i właściciela firmy FAKRO niespodziankę. Podczas spotkania, wręczono Ryszardowi Florkowi Medal Komisji Edukacji Narodowej, odznaczenie nadawane za szczególne zasługi dla oświaty i wychowania. Medal został przyznany na wniosek Dyrekcji Zespołu Szkół Budowlanych z Olsztyna. Najwyższe odznaczenie resortowe przyznane przez Minister Edukacji Narodowej, Joannę Kluzik- -Rostkowską, wręczyła Grażyna Przasnyska, Warmińsko-Mazurski Kurator  Oświaty. To dla Prezesa FAKRO, ale i dla całej firmy, szczególne wyróżnienie, podziękowanie za piętnastoletnią już współpracę firmy ze szkołami i uczelniami.

Współpraca ta rozpoczęła się w 1999 r. z inicjatywy Zarządu Firmy. – Jako przedsiębiorstwo związane z branżą budowlaną doskonale wiemy, jak ważne jest profesjonalne przygotowanie młodych ludzi, którzy dzięki gruntownej edukacji w przyszłości mogą być doskonałymi fachowcami. Właśnie dlatego tak chętnie angażujemy się we współpracę ze szkołami budowlanymi. – tłumaczy Paweł Kołbon, Kierownik Działu Szkoleń Produktowych.

Ryszard Florek odznaczony Medalem Komisji Edukacji Narodowej

Firma FAKRO co roku organizuje cykl szkoleń dla uczniów i nauczycieli z całej Polski. Program organizowanych przez FAKRO zajęć obejmuje poznanie cyklu produkcyjnego okien dachowych, pokazy montażu okien i ćwiczenia praktyczne. W ramach tego przedsięwzięcia FAKRO odwiedziło już kilka tysięcy uczniów. Praktyczne zajęcia ułatwiają młodym ludziom wejście na rynek pracy, pomagają stać się atrakcyjnymi kandydatami dla firm wykonawczych w sektorze budowlanym.

Nagrodzony Medalem Komisji Edukacji Narodowej, Ryszard Florek jest współzałożycielem i Prezesem FAKRO, prywatnej firmy rodzinnej, która powstała w 1991 r., a obecnie jest najbardziej dynamiczną i najszybciej rozwijającą się firmą w branży okien dachowych na świecie. W trosce o polską wspólnotę ekonomiczną powołał Fundację Pomyśl o Przyszłości, która propaguje wiedzę na temat gospodarki i mechanizmów wolnorynkowych.