Red Dot Award 2016 dla FAKRO

Z ogromną przyjemnością informujemy Państwa, że w roku 2016 prestiżowa nagroda Red Dot Design została przyznana firmie FAKRO za okno do dachów płaskich DEF DU6. Nagroda została ustanowiona w 1955 roku przez Design Zentrum w Essen, w Niemczech. Przez wielu znawców uznawana jest za jedno z najcenniejszych trofeów w dziedzinie wzornictwa przemysłowego.

W bieżącym roku do konkursu zgłoszono rekordową liczbę 5200 zgłoszeń z 57 krajów, a wyboru dokonało 41 członków jury, w skład którego wchodzili niezależni projektanci, wybitni profesorowie i dziennikarze.

Okno do dachów płaskich DEF to produkt FAKRO, w którym połączono innowacyjne rozwiązania techniczne z nowoczesnym wzornictwem. Minimalistyczna, wzorowo skomponowana stylistyka zdecydowanie wyróżnia produkt z oferty, a zastosowane przełomowe rozwiązania sprawiły, że okno DEF zostało już zamontowane w wielu krajach na całym świecie. Dużo naturalnego światła, wysoka termoizolacyjność, zaawansowana automatyka, a także wysmakowane wzornictwo zostały docenione przez rzesze klientów. Okna DEF po prostu odmieniają wnętrza pod płaskim dachem.

Wyróżnienie nazywane „Oscarem designu” przyznane firmie FAKRO to dowód na to, że firma z Nowego Sącza nie tylko dba o najwyższą, światową jakość produktów, ale także przykłada ogromną wartość do stylistyki. Będąc globalną firmą FAKRO wprowadza przełomowe produkty i rozwiązania, które rozszerzają funkcjonalność i podnoszą jakość produktu. W swoim ośrodku badawczym zatrudnia ponad 100 inżynierów, którzy na koncie mają już ponad 140 zgłoszeń patentowych. Inwestycje w innowacyjność i wzornictwo przynoszą wspaniałe sukcesy, których przykładem jest właśnie nagroda Red Dot Design.

„Z nieskrywaną przyjemnością dzielimy się z tym Państwem i wierzymy, że ta nagroda potwierdza naszą tezę – światowa, najwyższa jakość ze wspaniałym wzornictwem przynosi oczekiwany sukces” – komentuje Sławomir Gawlik, Dyrektor Marketingu Grupy FAKRO.

Zwycięzcami w poprzednich latach były między innymi następujące firmy: Porsche, Samsung, ABB, Nokia Corporation i BMW Group.