Znamy Mistrzów Polski Branży Budowlanej w Żeglarstwie Morskim

6 września br. w chorwackim Zadarze zakończyły się Mistrzostwa Polski Branży Budowlanej w Żeglarstwie Morskim w klasie ORC. XII edycja Regatta Build Cup przyciągnęła prawie 300 zawodników. Znamy zwycięzców.

W tym roku wody Adriatyku wokół archipelagu Kornati przyciągnęły rekordową liczbę żeglarzy – w większości pracowników i reprezentantów polskiej branży budowlanej. Udział w Regatta Build Cup stanowił dla nich doskonałą okazję do zdrowej rywalizacji w sportowym duchu połączonej z licznymi okazjami do wspólnej zabawy, ale też nawiązania nowych relacji biznesowych. Podczas tegorocznej edycji na linii startu w chorwackim Murterze stanęły aż 32 załogi w trzech klasach – C (ORC >42 – jachty 43-57,5 stóp), B (ORC <42 – jachty 37-43 stop) oraz A (Professional ORC, jachty 41 stóp). Regaty zostały podzielone na trzy etapy (Murter –> Piskera –> Sali –> Zadar). Niestety porywista i chłodna bora pozwoliła na przeprowadzenie jedynie pięciu biegów – trzech nawigacyjnych (wyścig do celu na długim dystansie) i dwóch w formule Up & Down (bieg na średnim dystansie na przemian z wiatrem i pod wiatr). To jednak wystarczyło, by wyłonić zwycięzców – tegorocznych Mistrzów Polskich.

W klasie C najlepsza była załoga firmy Alteris prowadzona przez Łukasza Wosińskiego. W klasie B od pierwszego biegu prowadził team firmy Eiffage pod wodzą Adama Dziedzica i to właśnie ten zespół stanął na pierwszym stopniu podium. W najszybszej klasie płynącej z użyciem genakerów – A PROFI – wygrała Grupa Capek Bruk – Profi Sailing Team, za sterami której stanął startujący po raz pierwszy w Regatta Build Cup Przemysław Tarnacki. Dodatkową atrakcją regat był konkurs fotograficzny – tematem przewodnim tegorocznej edycji były „Zwroty i przechyły”. Autorką najlepszego zdjęcia została Joanna Balasińska. Jak co roku, przyznano również nagrodę Fair Play. Otrzymał ją Jakub Prasolik – skiper jachtu firmy BUDEX.

– W tym roku, mimo mniejszej niż w poprzednich latach liczby biegów, emocji i zwrotów nie brakowało, a rywalizacja była bardzo zacięta – zwłaszcza na drugich i trzecich miejscach. Widzimy coraz wyższy poziom sportowy startujących w zawodach załóg, ale też coraz większy profesjonalizm skiperów. Co niezwykle cieszy, regaty branży budowlanej powoli zyskują status wydarzenia kultowego, a wielu zawodników pływa z nami praktycznie od początku. Wiemy też, że w kalendarzach firmowych wielu firm z sektora construction regaty są już wpisane na stałe. – mówi Zdzisław Gajos, jeden z organizatorów Regatta Build Cup. – Gratulujemy nie tylko najlepszym, ale wszystkim uczestnikom, organizatorom i całemu zespołowi pracującemu nad tegoroczną edycją regat. Rywalizacja sportowa jest ważna, ale niemniej ważne jest to, że od lat udaje nam się tworzyć nieszablonowe wydarzenie integrujące reprezentantów branży budowlanej. Wydarzenie, które daje możliwość przeprowadzenia zdrowej, pełnej emocji i adrenaliny, a przy tym bezpiecznej konkurencji. Z mojej strony chcę szczególnie podziękować tym, którzy mocno do serca wzięli sobie hasło przewodnie tegorocznej edycji – Sport, śpiew i rock’n’roll. Żadnego z tych elementów nie zabrakło, a to było naprawdę niezwykłym uczuciem patrzeć, jak nasi Żeglarze śpiewem porywają do wspólnej zabawy wszystkich turystów, którzy odwiedzili marinę Piškera. – dodaje Janusz Komurkiewicz, Członek Zarządu ds. Marketingu firmy Fakro – organizatora regat.

Pełne wyniki Mistrzostw Polski Branży Budowlanej dostępne są TUTAJ. Regatta Build Cup to największe polskie regaty morskie organizowane poza granicami kraju. Każdego roku organizatorzy szykują nowe trasy, ale też wybierają motyw przewodni wydarzenia, który pozwala uczestnikom poznać przy okazji kulturę, tradycję czy historię Chorwacji. W tym roku odbyła się dwunasta już edycja. Organizatorami Regatta Build Cup są firma FAKRO oraz Zdzisław Gajos. Patronami Mistrzostw są firmy Porta Doors, Budma, AIB oraz Murator. Wspierają nas również: Polski Związek Żeglarski, magazyn „Żagle”, Związek POiD, Polskie Stowarzyszenie Dekarzy i Profi Sailing. Więcej informacji można znaleźć na stronie www.regaty.fakro.pl.