Premier Morawiecki w obronie pozycji polskich firm w Europie

Premier Mateusz Morawiecki cytuje raport POLITYKI INSIGHT pt. „(Nie)uczciwa konkurencja. Czy unijne prawo konkurencji sprzyja niektórym państwom”, który powstał na zlecenie założonej przez prezesa FAKRO, Ryszarda Florka, Fundacji Pomyśl o Przyszłości.

Wicepremier, minister finansów i rozwoju podczas spotkania unijnych ministrów finansów ECOFIN zaapelował o równe traktowanie wszystkich firm, zarówno tych z Europy Środkowo-Wschodniej, jak i z zachodniej części kontynentu.

Nie chcemy, żeby nasze przedsiębiorstwa były dyskryminowane. W tym zakresie podejmujemy bardzo twardy i oparty na faktach dialog. W tym w szczególności z Dyrekcją ds. Konkurencji kierowaną przez komisarz Margrethe Vestager - mówił podczas swojego wystąpienia Mateusz Morawiecki. Wicepremier odwołał się także do raportu Polityki Insight, pt. „(Nie)uczciwa konkurencja. Czy unijne prawo konkurencji sprzyja niektórym państwom”. Jak podkreślł, raport pokazał bardzo rozbudowaną analizę nierównego traktowania wszystkich krajów Europy Środkowej w porównaniu do tego, w jaki sposób Komisja traktuje przypadki pomocy publicznej dla krajów Europy Zachodniej.

Raport powstał na zlecenie Fundacji Pomyśl o Przyszłości. Firma FAKRO, czołowy producent okien dachowych i schodów strychowych od prawie pięciu lat czeka na rozstrzygnięcie skargi, którą w 2012 roku polska firma złożyła w Komisji Europejskiej. Firma zgromadziła liczący kilka tysięcy stron materiał dowodowy pokazujący nieuczciwe praktyki, które mają miejsce na europejskim rynku okien dachowych. Komisja do tej pory nie zbadała merytorycznie naszych dowodów. Zasłaniając się wewnętrznymi wytycznym, Komisja tłumaczy, że z uwagi na ograniczone zasoby, musi wprowadzać priorytety dla wnoszonych spraw. Nasza sprawa otrzymała niski priorytet. Podobne traktowanie spraw z krajów Europy Środkowo-Wschodniej, wzmacniające podział na Europę dwóch prędkości, pogłębiające różnicę w rozwoju poszczególnych krajów potwierdza raport uznanego centrum analiz rynkowych Polityka Insight pt. „(Nie)uczciwa konkurencja. Czy unijne prawo konkurencji sprzyja niektórym państwom” – wyjaśnia Bożena Damasiewicz, pełnomocnik Zarządu FAKRO ds. skargi.