2014-08-08

„Atelier przyszłości - nowa przestrzeń dla nowych wizji” to hasło piątej edycji konkursu dla architektów organizowanego przez firmę FAKRO i magazyn A10. Zadaniem konkursowym było przygotowanie wizualizacji funkcjonalnej przestrzeni atelier przyszłości, czyli miejsca, w którym twórczy duch styka się z szeregiem innowacyjnych rozwiązań, stwarzając warunki do urzeczywistnienia wizji artystów. W zgłoszonej do konkursu pracy należało zastosować 3 innowacyjne produkty FAKRO.

FAKRO inspiruje po raz piąty

Z zadaniem konkursowym zmierzyli się architekci z ponad 20 krajów świata: m.in.: z Australii, Iranu, Grecji, Niemiec, Polski, Hiszpanii, Ukrainy, Serbii, Portugalii i wielu innych. Ponad 60 wizjonerskich projektów poddasza zostało przekazanych do oceny przez międzynarodowe Jury, w składzie: Indira van't Klooster – redaktor naczelna magazynu dla architektów A-10, Ethel Baraona Pohl – krytyk i kurator architektury, Sabina Sujew – magister sztuki, menadżer eksportu FAKRO.

Przed Jury zostało postawione wyjątkowo trudne zadanie, ponieważ poziom zgłoszonych projektów był bardzo wysoki.

Po burzliwych obradach zostali wyłonieni laureaci:

FAKRO inspiruje po raz piąty FAKRO inspiruje po raz piąty FAKRO inspiruje po raz piąty FAKRO inspiruje po raz piąty

I miejsce: Katarzyna Furgalińska i Michał Lisiński z Polski

projekt: Venus of Garage

II miejsce: Aristide Antonas-Antonakakis z Grecji

projekt: The Florizel building

III miejsce: Fabio Damiani, Daniele Cremaschi, Marco Quistini, Silvia Pezzetti z Włoch

projekt: Light Box

Wyróżnienia:

Angelo Paez Calvo, Pedro Juan Jaramillo Carling, Lucas Jaramillo Pacheco, Jairo Hernan Ovalle Garay z Kolumbii

• projekt: An Underground Atelier

Anna Ślimak i Monika Gitner z Polski

• projekt: ARTERIER

Florent Le Corre i Katharina Riedel z Niemiec

• projekt: Inspirational Workspace Unit

Krzysztof Stępień i Agnieszka Wyrwas z Polski

• projekt: SOLITUDE – a place that doesn't exist

Zwycięzcy konkursu otrzymują: za pierwsze miejsce 5 000 Euro, za drugie miejsce 3 000 Euro i za trzecie miejsce 2 000 Euro.

- Jury oceniając prace konkursowe brało pod uwagę kreatywność architektów, dbałość o detale, przekaz, lirykę, jak również aspekt socjalny. - mówi Sabina Sujew - Prace zrobiły na nas bardzo duże wrażenie i dlatego wybór był naprawdę trudny. Ostatni etap obrad wywołał najwięcej dyskusji, a w efekcie wygrał projekt najbardziej realny, który może zaistnieć w każdym miejscu świata, gdzie znajdują się garaże. Oceniane przez nas projekty pokazują, że architekci wychodzą z typowych rozwiązań architektonicznych i zaczynają mocno zwracać uwagę na aspekt socjalny.

Firma FAKRO gratuluje laureatom konkursu oraz bardzo dziękuje wszystkim uczestnikom za przesłane prace.

Zapraszamy do dalszego śledzenia działań FAKRO i uczestnictwa w kolejnych edycjach konkursu.

Szczegółowe informacje na www.fakro.com