Janusz Komurkiewicz, członek Zarządu Grupy FAKRO, gościem Ministerstwa Edukacji i Nauki

We wtorek, 28 września odbyło się spotkanie Marzeny Machałek, Sekretarz Stanu w MEiN z przedstawicielami sektora stolarki budowlanej. W spotkaniu wziął udział Janusz Komurkiewicz, członek Zarządu ds. Marketingu w Grupie FAKRO, prezes Związku Polskie Okna i Drzwi.

Podczas spotkania omówiono możliwości wzmocnienia współpracy przedsiębiorców oraz MEiN w zakresie poprawy jakości kształcenia zawodowego.  Jednym z pomysłów na rozwój odpowiadającego potrzebom pracodawców szkolnictwa jest uruchomienie profilu Technik stolarki budowlanej. Mogłoby to mieć miejsce już od września 2022 roku. Taki ruch pozwoliłby unormować zapotrzebowanie na specjalistów z zakresu stolarki budowlanej. Byłoby to rozwinięcie zawodu monter stolarki budowlanej, który jest dostępny w ofercie szkół branżowych I stopnia już od 2018 roku.

Ponadto w trakcie spotkania omówiono plany MEiN w zakresie wsparcia poszczególnych branż z funduszy Krajowego Planu Odbudowy. Środki przekazane przez Ministerstwo ułatwiłyby powstawanie Branżowych Centrów Umiejętności - nowoczesnych ośrodków kształcenia, szkolenia i egzaminowania.

„Z przyjemnością popieram tę inicjatywę. Wzmocni ona szanse uczniów i studentów na odnalezienie swojego miejsca na rynku pracy,
a przedsiębiorcom da możliwość zaproszenia do swojego zespołu wykwalifikowanych specjalistów, którzy w tak innowacyjnej branży są bardzo potrzebni” mówi Janusz Komurkiewicz.