2015-07-08

Powoli dobiega końca kolejny sezon szkoleniowy w firmie FAKRO. To była wyjątkowa edycja, tegoroczne szkolenia przyjęły bowiem formę warsztatów biznesowych. „Aktywna sprzedaż produktów PROFI – metamorfoza od sprzedawcy do eksperta” – pod takim hasłem odbywały się przeprowadzone przez zespół szkoleniowców FAKRO konferencje. W tym roku siedzibę firmy w Nowym Sączu odwiedziło ponad trzy tysiące osób.

Szkolenia w siedzibie firmy FAKRO, wicelidera na światowym rynku okien dachowych i czołowego producenta schodów strychowych, prowadzone są od 2003 roku. W ciągu ostatnich pięciu lat firma przeszkoliła ponad 50 0000 przedstawicieli branży budowlanej, głównie dekarzy, architektów i sprzedawców.
W tym roku gościliśmy 34 grupy zagraniczne z 25 krajów oraz 56 grup ze wszystkich województw Polski. Łącznie w szkoleniach wzięło udział 3076 osób. Szkolenia w siedzibie FAKRO to tylko pierwszy etap procesu szkoleniowego. W międzyczasie szkolimy klientów na terenie całej Polski. Konferencje szkoleniowe w firmie jak i na terenie kraju potrwają do końca roku. - podkreśla Paweł Kołbon, kierownik Działu Szkoleń w firmie FAKRO.

W tym roku szkoleniowcy FAKRO, wspólnie ze sprzedawcami i dekarzami w ramach warsztatów biznesowych zastanawiali się jak sprostać zmianom w branży budowlanej. A zmian jest sporo bo najbliższe lata to era nowych technologii i wyzwań związanych energooszczędnością i ekologią. Branżę budowlaną czeka konieczność dostosowania polskich przepisów budowlanych do standardów Unii Europejskiej obowiązujących po roku 2020. Zmieniają się również oczekiwania klientów. Jeszcze nie tak dawno, w latach 80. klient nie miał praktycznie żadnego wyboru, swoje potrzeby zaspokajał kupując to co w danym momencie było dostępne. Dzisiaj potrzeby i oczekiwania klientów są bardzo duże. To co jeszcze niedawno było produktem luksusowym staje się standardem.

Innowacyjne warsztaty biznesowe FAKRO PRO-ACTIVE

To właśnie zmianie oczekiwań klientów oraz zmianie sytemu prawnego w Europie – tym oczekiwaniom musimy wspólnie sprostać. Rynek budowlany nasycił się, coraz mniej się buduje. W konsekwencji, zarówno producenci jak i wykonawcy muszą dostosować się do zmian. Ma nam w tym pomóc nowa, innowacyjna formuła spotkań – tłumaczy Janusz Komurkiewicz, Członek Zarządu FAKRO.

Uczestnicy szkoleń mieli również możliwość poznania nowości produktowych FAKRO, przekonania się o jakości wyrobów oraz poznania firmy od kulis: działu badań i rozwoju, działu kontroli jakości i zakładu produkcyjnego. Zapytani o wrażenia, tak skomentowali swój udział:

Nowa forma spotkała się z naszym ogromnym uznaniem – aktywny udział w szkoleniu wszystkich uczestników, ciekawe tematy i zadania sprawiły, że czas mijał bardzo szybko i naprawdę nikt nie przejawiał oznak znużenia, co na innych szkoleniach niestety często się zdarza. - powiedział Szymon Bandyk, Dyrektor TRAPEZCARBO.

Chciałbym podziękować w imieniu Polskiego Stowarzyszenia Dekarzy Oddziału Małopolskiego za zorganizowanie szkolenia w firmie FAKRO. Dekarzom zrzeszonym jak i niezrzeszonym w Polskim Stowarzyszeniu Dekarzy szkolenie bardzo się podobało. W materiałach szkoleniowych znalazły się tematy potrzebne zarówno dla wykonawców jak i handlowców. Uświadomiły jak istotną rolę odgrywa kreatywność handlowców i wykonawców. - podkreślił Marek Tynka, Prezes PSD oddział Małopolski

Innowacyjne warsztaty biznesowe FAKRO PRO-ACTIVE

W pamięci pracowników firmy szczególnie zapadła wizyta grupy motocyklistów, pasjonatów, na co dzień pracujących jako architekci, dekarze i handlowcy, którzy na szkolenie do FAKRO przybyli na lśniących maszynach, przy głośnym wtórze klaksonów. Wjazd na teren firmy ponad 100 osób z całej Polski z powiewającymi flagami FAKRO przypiętymi do motocyklów przejdzie do historii niecodziennych wydarzeń sądeckiego przedsiębiorstwa.

Innowacyjne warsztaty biznesowe FAKRO PRO-ACTIVE
Prezes i założyciel FAKRO, Ryszard Florek podsumował tegoroczne szkolenia składając podziękowania architektom, dekarzom, sprzedawcom uczestniczącym w warsztatach oraz pracownikom FAKRO. To dzięki Państwu FAKRO jest dzisiaj wiceliderem światowego rynku okien dachowych, a marka FAKRO kojarzy się z najlepszą jakością, bezpieczeństwem i innowacyjnością. Razem udowodniliśmy, że produkty rodzimej firmy mogą być najlepsze nie tylko w Polsce ale również za granicą. Razem kształtujemy nie tylko pozytywny wizerunek Polski w wielu krajach świata, ale także budujemy siłę polskiej gospodarki i tworzymy kolejne miejsca pracy. Dziękuję za wspólne budowanie sukcesu FAKRO.