Firma FAKRO wsparła film o Bolesławie Barbackim – artyście i społeczniku

Film opowiada historię o Bolesławie Barbackim malarzu i społeczniku z Nowego Sącza z pierwszej połowy XX w. Zaangażowanie się FAKRO nie jest zatem przypadkowe. Centrala firmy mieści się właśnie w Nowym Sączu. To tutaj firma zatrudnia prawie 2000 osób i rozwija lokalną gospodarkę.

Pomysłodawcą projektu jest Maria Molenda, prezes Fundacji Nomina Rosea. Pomysł zrobienia filmu o Barbackim wynika z faktu, że jestem Sądeczanką i zainteresowałam się Barbackim. Jest on kluczową postacią dla Sącza. Jego biografia ma uniwersalne przesłanie. Może być wzorem dla każdego Polaka. Dawał ludziom kulturę i wsparcie. Założył Teatr, który był jednym z większych teatrów amatorskich w dwudziestoleciu międzywojennym. Był prezesem Towarzystwa Gimnastycznego  Sokół i prężnie go rozwijał. Był również zaangażowany w założenie szkoły krawieckiej w Nowym Sączu – wyjaśnia Maria Molenda.

Obecnie realizowane są zdjęcia do filmu.  W filmie zobaczymy Barbackiego, który w swojej pracowni mieszczącej się w Willi Maria odnajduje kolejne pamiątki, które tworzą historię jego życia. Będziemy też rekonstruować codzienne życie Barbackiego i jego rodziny. Jednocześnie film będzie opowieścią o Nowym Sączu, z którym Barbackim był bardzo związany – rąbka tajemnicy uchyla Barbara Szewczyk, reżyser filmu.

Film o Bolesławie Barbackim będzie gotowy końcem listopada br. Obok wątków dokumentalnych nie zabraknie scen fabularyzowanych i animacji. Jego premiera będzie miała miejsce najpewniej w Krakowie, ale twórcom zależy na tym, aby sprowadzić dzieło do Nowego Sącza.