Okno do dachów płaskich typu F zwyciezcą konkursu Złota dachówka 2016 na targach w Czechach
2016-02-01

Innowacyjność FAKRO po raz kolejny zostały docenione. Mamy zaszczyt poinformować, że okno do dachów płaskich typu F zostało nagrodzone Złotą dachówką podczas imprezy targowej Střechy Praha 2016.

Targi odbyły się po raz 18-ty w PVA EXPO PRAHA Letňany w dniach 21-23 stycznia 2016. Střechy Praha to jedne z największych imprez branżowych organizowanych w Czechach i Europie Środkowej.

W trakcie imprezy miała miejsce 15-sta edycja konkursu, w którym nagrodzony Złotą dachówką zostaje najlepiej wyeksponowany produkt. Zwycięzcą Złotej dachówki 2016 zostało okno do dachów płaskich typu F firmy FAKRO.

Firma FAKRO, światowy producent okien dachowych i schodów strychowych prezentował się na stoisku o powierzchni ponad 90m2. Stoisko FAKRO cieszyło się dużą popularnością z uwagi na szeroką gamę eksponowanych, innowacyjnych produktów. Obok nagrodzonego okna do dachów płaskich typu F szczególną uwagę odwiedzających zwracały okna o dużej powierzchni przeszklenia,
tj. okno o podwyższonej osi obrotu z naświetlem dolnym oraz Galeria. FGH-V Galeria  to nowatorskie okno dachowe, w którym otwarte skrzydła tworzą balkon. Ponadto FAKRO przedstawiło superenergoszczędne okna dachowe. FTT U8 Thermo to najcieplejsze okno dachowe na rynku z pojedynczym pakietem szybowym o współczynniku Uw=0,58W/m2K. Goście wykazywali duże zainteresowanie oknami uchylno-obrotowymi preSelect. To okna nowej generacji posiadające dwie oddzielone od siebie funkcje otwierania skrzydła, uchylną i obrotową. Dodatkowo obok ekspozycji okien dachowych prezentowane były różnego rodzaju schody strychowe.

W tym roku można śmiało powiedzieć, że odwiedzających „przyciągała“ ekspozycja okien do dachów płaskich typu F również w wersji ColourLine, które świetnie komponowało się ze stoiskiem FAKRO, oraz nowość – okno DXW WalkOn. Często padało pytanie : „Czy po oknach można chodzić?“ Padała stanowcza odpowiedź: „Z FAKRO już tak.“ Na własne oczy przekonali się o tym sami goście, którzy odwiedzili stoisko FAKRO.