FAKRO w akcji dla Tomasza Brzeskiego

Firma FAKRO, czołowy producent okien dachowych i schodów strychowych, wsparła akcję Macieja Starowicza „Wspinamy się dla Tomka – Orla Perć i Rysy jednego dnia”.

Historię Tomasza Brzeskiego, sądeckiego biegacza górskiego, triathlonisty, narciarza i kolarza, znają w Nowym Sączu, gdzie mieści się główna siedziba firmy FAKRO niemal wszyscy. 1 kwietnia br., sportowiec uległ poważnemu wypadkowi podczas zawodów skiturowych w Tatrach. Wśród licznych akcji mających na celu zebranie środków na leczenie i rehabilitację Tomasza Brzeskiego pojawił się pomysł Macieja Starowicza.

Zgłosił się do nas człowiek, który kocha góry i ludzi. Zadeklarował, że w jeden dzień pokona trasę z Kasprowego Wierchu, przez Orlą Perć i zdobędzie Rysy. Po jej ukończeniu wybrane przedsiębiorstwa wpłacą pieniądze na leczenie Tomasza Brzeskiego. FAKRO z radością wsparło tę inicjatywę – wyjaśnia Renata Damasiewicz, specjalista ds. reklamy medialnej FAKRO.

9 sierpnia br. Maciej Starowicz zrealizował swój plan. O godzinie 3:30 nad ranem wyruszył ze stacji na Kasprowym Wierchu, zdobywając kolejno szczyty Świnica - Zawrat - Krzyżne - Dolina Pięciu Stawów - Morskie Oko – Rysy.

Wspaniała wycieczka, która zostanie mi w pamięci do końca życia! W ciężkich chwilach myślałem o Tomku, o tym, że nie mogę teraz zrezygnować, że muszę zaliczyć całą tę trasę i wówczas otrzymywałem pokłady nowej energii, która doprowadziła mnie na sam szczyt – komentuje Maciej Starowicz.

W akcję „Wspinamy się dla Tomka – Orla Perć i Rysy jednego dnia” zaangażowały się także Polskie Koleje Linowe, Wyższa Szkoła Biznesu z Nowego Sącza, Zet Transport, Wiśniowski oraz Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska z Nowego Sącza.