FAKRO podnosi europejską statystykę

Najaktualniejsze dane opublikowane przez statystykę europejską wskazują, że Polska trzeci rok z rzędu jest numerem 1 pod względem wartości eksportu stolarki budowlanej wśród wszystkich krajów Unii Europejskiej.

Polska w 2015 roku odpowiadała za 21,0% całego eksportu branży na Starym Kontynencie, w 2016 roku wskaźnik ten wzrósł do poziomu 21,8%, a w 2017 roku wyniósł już 22,3%. Łączny eksport stolarki otworowej w Unii Europejskiej w 2017 roku ukształtował się na poziomie 7 854,2 mln EUR, a więc o 2,9% więcej niż w roku 2016. Jednocześnie na obszarze UE wyeksportowano okna i drzwi za ok. 5 960,6 mln EUR.

To właśnie w eksporcie wewnątrz UE Polska wiedzie prym. Analizując udział eksportu w poszczególnych kategoriach produktowych należy zauważyć, iż 49,8% wartości eksportu stolarki drewnianej w UE wygenerował polski eksport. To także zasługa światowego wicelidera w produkcji okien dachowych i schodów strychowych – firmy FAKRO – komentuje Janusz Komurkiewicz, Członek Zarządu ds. marketingu FAKRO.

Analizę wykonał Związek POiD we współpracy z ASM – Centrum Badań i Analiz Rynku.