FAKRO Mecenasem Nagrody Roku SARP

W dniach od 12 do 13 października br. odbyło się Międzynarodowe Biennale Architektury w Krakowie. FAKRO po raz drugi objęło wydarzenie swoim patronatem. Firma była również Mecenasem „Nagrody Roku Stowarzyszenia Architektów Polskich”.

Temat przewodni tegorocznej edycji MBA KRK , to „Podwórze – pole wyobraźni”. Celem Biennale było inspirowanie do refleksji, medytacji i poruszenia naszej wyobraźni w procesie rozumienia, partycypacji i kreacji najbliższego otoczenia w mieście.

Program obfitował w liczne wystawy, konferencje, seminaria i wykłady, gromadząc wybitnych znawców ze świata architektury i urbanistyki. Wydarzenie cieszy się ponad trzydziestoletnią tradycją oraz uznaniem środowiska branżowego.

W drugim dniu Biennale odbyła się uroczysta gala, podczas której wyróżniono laureatów konkursu „Nagroda Roku SARP”. Nagroda została przyznana za wybudowanie i przekazanie do użytku w minionym roku obiektu lub zespołu obiektów o znaczących wartościach architektonicznych.

Z trzydziestu zgłoszeń Jury wyłoniło jedenaście obiektów. Grand Prix otrzymał Teatr w Budowie w Lublinie. Jednocześnie przyznano dwie równorzędne nagrody SARP za Centrum Dialogu Przełomy w Szczecinie oraz za Centrum Administracyjne Gminy Wielka Wieś w Szycach.

Poziom prac konkursowych był bardzo wysokich, a obrady burzliwe. Wszystkim nominowanym gratulujemy. Zwycięskie prace to prawdziwy architektoniczny kunszt. Jesteśmy zaszczyceni, że SARP zaprosił FAKRO jako Mecenasa konkursu – komentuje Małgorzata Respekta-Paszkiewicz, przedstawiciel FAKRO, mecenasa konkursu.

fot. Patryk-Czornij