FAKRO kuźnią patentów

Na łamach „Dziennika Gazeta Prawna” w dniu 11 sierpnia br., został opublikowany ranking podmiotów, które zgłosiły najwięcej patentów i wzorów użytkowych w 2015 roku. FAKRO jest pierwszą firmą, która znalazła się na liście. Wyprzedziły ją jedynie prestiżowe uczelnie wyższe oraz instytuty naukowe.

Zajęcie pierwszego miejsca jako firma, w rankingu przeprowadzonym przez Urząd Patentowy RP, to dla nas wyróżnienie i powód do dumy. W rankingu widać wiodącą rolę uczelni w tworzeniu nowych, opatentowanych rozwiązań. Niestety często nie zostają one wdrożone do przemysłu. Może to wynikać ze słabej współpracy instytucji naukowych z sektorem przemysłowym, braku odpowiednich budżetów w placówkach edukacyjnych lub z nieprzystosowania tych rozwiązań do potrzeb przemysłu. FAKRO, zgłaszając własne rozwiązania, wyróżnia się dużą kreatywnością. Jesteśmy autorami ponad 140 zgłoszeń patentowych. Naszym klientom, partnerom i pracownikom dziękujemy za źródło licznych inspiracji – komentuje Henryk Musiał, dyrektor ds. Badań i Rozwoju FAKRO.

FAKRO już od 25 lat posiada w swojej strukturze Centrum Badań i Rozwoju. To kuźnia patentów firmy. Na co dzień pracuje w dziale ponad 100 konstruktorów. Wartość opatentowanego rozwiązania dla rozwoju firmy jest wielka. To jeden z podstawowych stymulatorów rozwoju i wyróżnik na konkurencyjnym runku – uzupełnia Henryk Musiał.