FAKRO Kształtuje Przestrzeń

Firma FAKRO, krajowy lider w produkcji okien dachowych, już po raz kolejny wsparła ogólnopolski program „Kształtowanie Przestrzeni” organizowany przez Izbę Architektów RP.

Tematem tegorocznej edycji programu edukacyjnego skierowanego do młodzieży była „Re:lokacja – gra w Kształtowanie Przestrzeni”. W konkursie wzięło udział aż 40 placówek oświatowych z 6 województw.

12 czerwca br. w Bibliotece Uniwersytetu Warszawskiego odbyła się uroczysta gala rozdania nagród. Zwycięzcami w poszczególnych kategoriach zostali uczniowie z Gimnazjum nr 2 im. Jana Kochanowskiego z Oddziałami Dwujęzycznymi w Zgierzu oraz z III Liceum Ogólnokształcącego im. Św. Jana Kantego w Poznaniu. Wyróżnienia przyznano uczniom z Gimnazjum nr 3 im. Stefana Batorego w Malborku i z I Liceum Ogólnokształcącego im. Tadeusza Kościuszki w Turku, a wyróżnienie specjalne trafiło do Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Niemcach.

FAKRO jest partnerem projektu „Kształtowanie Przestrzeni” od pierwszej edycji . Cieszy, że młodzi ludzie mają wysokie poczucie estetyki i ładu przestrzennego. To ważne w kreowaniu nowych rozwiązań architektonicznych zarówno w kraju jak i na całym świecie. Wspieramy ideę jako inwestycję w przyszłe pokolenia wrażliwe na piękno i harmonię – komentuje Małgorzata Respekta-Paszkiewicz, starszy specjalista ds. współpracy z architektami FAKRO.

Program Kształtowanie Przestrzeni objęty jest patronatem Ministra Edukacji Narodowej i Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego, natomiast galę rozdania nagród patronatem honorowym objęła Pierwsza Dama RP Pani Agata Kornhauser-Duda.