International Design Competition - „FAKRO fusion - before & after”

„FAKRO fusion - before & after”

Ciemne i zapomniane poddasza, pełne przedmiotów codziennego użytku, z których nikt nie korzystał już od dekad to przestrzeń, która dzięki obecnej modzie na mieszkania zlokalizowane pod dachem wróciła do łask architektów i projektantów wnętrz na całym świecie.

Ogromny potencjał aranżacyjny wnętrz na poddaszu wynika z ich nietypowego kształtu, który podyktowany jest zróżnicowaną konstrukcją połaci dachowej. Korzyści płynące z tego faktu można osiągnąć wyłącznie dzięki indywidualnemu podejściu do każdego projektu.

Najważniejszym elementem tej układanki jest jednak światło, to właśnie światło jest głównym projektantem wnętrz, kreuje ono przestrzeń przyczyniając się do stworzenia ciepłego mieszkania na niewielkiej powierzchni pod dachem. Poza aspektem wizualnym ma również ogromny wpływ na nastrój panujący w budynku, wzmaga kreatywne myślenie i przyczynia się do prawidłowego rozwoju naszych pociech.

Firma FAKRO oraz BIMobject doskonale rozumieją tę zmianę, dlatego mają zaszczyt zaprosić architektów z całego świata do udziału w konkursie, w którym będą oni mogli zaprezentować jak dzięki dużej ilości naturalnego światła wnętrze przechodzi transformację łamiąc stereotyp ciemnego i zakurzonego pomieszczenia pod dachem.

Założenia konkursowe:

• wykorzystanie ciemnej i zapomnianej przestrzeni i zaprojektowanie w tym miejscu funkcjonalnego wnętrza, pełnego światła, aranżacja wnętrza światłem „światło-cień”- w wystroju wnętrza
  • zastosowanie w projekcie dowolnych okien z oferty produktowej firmy FAKRO (skośne i płaskie dachy), pokazanie stanu wnętrza przed i po zastosowaniu produktów FAKRO
  • powierzchnia okien zastosowanych w projekcie liczona w świetle ościeżnicy, powinna wynosić minimum 20% powierzchni podłogi w pomieszczeniu
  • przedstawienie obiektu przed i po przeprowadzonym remoncie w formie: zdjęć, renderingów, wizualizacji, projektu przebudowy, szkiców

Termin nadsyłania prac: 16.10.2017 - 20.02.2018

Więcej informacji: http://bit.ly/IDC_FAKRO_fusion