EKO FAKRO – bawi, edukuje, otacza troską

Końcówka pierwszego półrocza 2021 roku – roku 30-lecia FAKRO – minęła pod ważnym hasłem „EKO”. Firma, odpowiedzialna społecznie, od lat kładzie silny nacisk na edukację w zakresie ekologii i dbania o środowisko naturalne. Z tego powodu zorganizowała dla dzieci swoich pracowników konkurs pod hasłem „Pokaż jak kojarzy Ci się EKO FAKRO”. Wpłynęły dziesiątki zgłoszeń, z których wyłoniono po 3 zwycięzców w dwóch kategoriach wiekowych. Wybór był tak trudny, że przyznano także wyróżnienia, a dzieci otrzymały rodzinne vouchery do znanych i lubianych parków rozrywki i innych, bliskich Nowego Sącza, atrakcji.

Zadaniem konkursowym dla dzieci, było pokazanie wg własnej, dowolnej interpretacji, z czym kojarzy im się EKO FAKRO – miejsce,
w którym na co dzień pracują ich rodzice. Maluchy pokazały paletę barw swojej wyobraźni. Wśród prac znalazły się wykonania EKO pracowników z plastikowych nakrętek, okna z kartonów i innych EKO materiałów, zielona fabryka i wyjeżdżające z niej EKO samochody, symbole i logo FAKRO towarzyszące w każdej ekologicznej dziedzinie życia na Ziemi. Dzieci swoją wizję mogły przedstawić w formie zarówno rysunkowej, jak i w postaci prac przestrzennych, a wystawa tych małych-wielkich dzieł na długo zagościła w holu budynku FAKRO.

EKO FAKRO – bawi, edukuje, otacza troską
Jury konkursowe urzekły prace, które oddają ekologiczne podejście firmy do spraw związanych z ochroną środowiska naturalnego. Szczególnie teraz, kiedy kładzie się tak silny nacisk na europejski projekt „Zielonego Ładu” (GreenDeal), zgodnie z którym również FAKRO wprowadza działania zrównoważonego rozwoju. Prace przedstawiały m.in. owcę, podkreślając, że do ocieplenia okien firma stosuje wełnę naturalną. Był też rysunek,
na którym jeden drwal ścina drzewo, a zaraz za nim człowiek sadzi kolejne, co pokazało, że FAKRO w produkcji okien wykorzystuje drewno pozyskiwane z lasów o planowanej gospodarce leśnej, więc wszystko w zgodzie z naturą i z troską o przyszłe pokolenia.
W interpretacji dzieci znalazł się również żółwik FAKRUŚ z zielonych nakrętek, będący symbolem EKO FAKRO. Było zielono, EKO i kreatywnie!

„To była niezwykła podróż przez ekologiczny świat dziecięcej fantazji. Świat w którym wszyscy - ludzie i przedsiębiorstwa, dbają o środowisko naturalne, żeby w przyszłości móc żyć na zdrowej planecie. Nie ulega wątpliwości, że możemy się wiele nauczyć od młodszego pokolenia. Dzieci mimo, że tak beztrosko jeszcze podchodzą do swojego życia, mają bardzo wysoki poziom świadomości ekologicznej. Nic w tym oczywiście dziwnego, bo żyjemy w takich czasach, że zewsząd słychać już ostatni dzwonek dla ratowania Ziemi. Z całą pewnością będziemy kontynuować projekt EKO FAKRO, żeby edukować i przez zabawę uczyć młodsze pokolenia.” - mówi Katarzyna Tomoń, Zastępca Dyrektora Biura Zarządu FAKRO, Szef projektu Konkurs EKO FAKRO.

INFORMACJE DO POBRANIA