Dobre praktyki FAKRO w raporcie „Odpowiedzialny biznes w Polsce. Dobre praktyki.”

Aż trzy dobre praktyki FAKRO zostały ujęte w najnowszym raporcie „Odpowiedzialny biznes w Polsce. Dobre praktyki”. Raport publikowany jest corocznie przez Forum Odpowiedzialnego Biznesu. To największy w Polsce przegląd inicjatyw CS, ESG i zrównoważonego rozwoju w Polsce. W 21. edycji zaprezentowano 1705 działań podjętych przez 272 firmy.

FAKRO zostało docenione za działania na rzecz pracowników i ich rodzin, projekt ciągłego budowania i promowania kultury organizacyjnej w społeczności wewnętrznej oraz  zaangażowanie w pomoc Ukrainie.

Działania CSRowe są zgodne z polityką firmy oraz filozofią GO GREEN – Projektujemy, planujemy i produkujemy z dbałością o środowisko naturalne. Oferowanie ekologicznych i energooszczędnych produktów jest wpisane w DNA naszej firmy.

FAKRO organizuje szereg inicjatyw integrujących zespół pracowników. Do tradycji wpisała się m.in. majówka, Dzień dziecka, czy bal karnawałowy dla dzieci pracowników. FAKRO wpiera także społeczność lokalną, angażując się w różne akcje pomocowe, edukacyjne, sportowe i kulturalne.

Dużym przedsięwzięciem pokazującym moc niesionej pomocy i otwarte serca pracowników były działania dla Ukrainy. W Polsce z inicjatywy FAKRO i Fundacji Pomyśl o Przyszłości ugoszczono 205 osób. Zapewniono im transport i zakwaterowanie. Wsparto w załatwianiu spraw urzędowych. Zorganizowano zbiórki artykułów odzieżowych i higienicznych. Pośredniczono w szukaniu pracy i mieszkań. Zorganizowano 11 konwojów, czyli 29 tirów, z pomocą humanitarną o wartości prawie 2 mln zł. Centrum logistyczne FAKRO we Lwowie służyło jako miejsce przeładunku darów. Transportowano sprzęt medyczny. Zakupiono odzież taktyczną dla wojska. Razem z organizacją UN Global Compact wysłano materiały budowlane do Buczy.

Kultura organizacyjna FAKRO została oparta o cztery filary, którymi są wartości firmowe: rozwój, innowacyjność, odpowiedzialność, wiarygodność. Pracownicy FAKRO wyróżniają się spójnymi wartościami, postawami i zasadami postępowania. Wynika to z Drogowskazu Pracownika oraz Kodeksu Etyki FAKRO. Drogowska to 10 kluczowych zasad:

1. Jesteśmy odpowiedzialni każdego dnia
  2. Rzetelnie realizujemy obowiązki
  3. Staramy się dobrze zorganizować pracę i czas
  4. Budujemy wzajemne relacje
  5. Pracujemy zespołowo
  6. Wykorzystujemy swój potencjał
  7. Pamiętamy o zdrowiu
  8. Rozmawiamy o problemach
  9. Dostrzegamy wagę docenienia i uznania w pracy
  10. Dbamy o wizerunek firmy

Społeczna odpowiedzialność biznesu jest wpisana w naszą codzienną działalność. Zawsze powtarzamy, że fundamentem silnej marki jest zaufanie. Buduje się je jakością produktów oraz dobrymi relacjami z otoczeniem, zarówno zewnętrznym, jak i wewnętrznym. FAKRO kieruje się dobrymi praktykami i cieszymy się, że będąc w raporcie możemy także inspirować się doświadczeniami innych firm – komentuje Bożena Damasiewicz, Dyrektor ds. Organizacyjno-Administracyjnych FAKRO.

Mimo że o czynnikach ESG mówi się coraz więcej, to w ostatnich latach realizacji ambitnych działań z zakresu odpowiedzialności biznesu towarzyszył szereg wyzwań, od ubiegłego roku związanych również z agresją Rosji na Ukrainę. Oddaje to charakter dwudziestej pierwszej już edycji naszego raportu, w której odnotowaliśmy znaczący wzrost praktyk w obszarze praw człowieka. Mam nadzieję, że publikacja tradycyjnie stanowić będzie praktyczne narzędzie zawierające zestaw inspiracji oraz wiedzy o kluczowych aspektach zrównoważonego rozwoju – podsumowuje Marzena Strzelczak, prezeska, dyrektorka generalna Forum Odpowiedzialnego Biznesu, członkini zarządu CSR Europe.

Raport “Odpowiedzialny biznes w Polsce. Dobre praktyki” to najważniejsza cykliczna publikacja Forum Odpowiedzialnego Biznesu, wydawana od 2002 roku. Raport jest przeglądem aktywności firm, które zgłosiły swoje działania w zakresie CSR, ESG
i zrównoważonego rozwoju oraz podsumowuje najważniejsze kwestie związane z odpowiedzialnym biznesem w danym roku w Polsce.

Forum Odpowiedzialnego Biznesu, największa i najdłużej działająca organizacja zajmująca się CSR i ESG w kompleksowy sposób, corocznie publikuje Raport „Odpowiedzialny biznes w Polsce. Dobre praktyki”. Główną część publikacji stanowi podsumowanie działań z zakresu CSR i zrównoważonego rozwoju, realizowanych przez firmy w poprzednim roku.

Premiera raportu FOB odbyła się 17 kwietnia w Centralnym Domu Technologii w Warszawie. Wydarzeniu towarzyszył m.in. panel dyskusyjny o wyzwaniach i napięciach związanych z realizacją celów środowiskowych i społecznych przez biznes.

Gościem specjalnym premiery Raportu był prof. Marcin Napiórkowski, który wygłosił wykład  na temat roli narracji związanych z kluczowymi aspektami zrównoważonego rozwoju. Europejski kontekst wyzwań w zakresie Social Green Deal naświetliła z kolei Hana Kreso, Project Manager CSR Europe.