Architekt przechwytuje światło dzięki oknom FAKRO

W historycznym centrum Brukseli zaprojektowano nową siedzibę Najwyższej Rady Audiowizualnej Walonii. Transformacja dotychczasowego budynku dała możliwość zastosowania nowoczesnych i bardzo estetycznych rozwiązań.

Architekt przechwytuje światło dzięki oknom FAKRO

Efektywnie...

W centralnej części budynku, w którym strop znajduje się na różnych poziomach, znalazło się pomieszczenie pod płaskim dachem bez dostępu do światła dziennego. Wiązało się to z potrzebą zastosowania nadzwyczajnego rozwiązania dla efektywnego dostarczenia naturalnego światła do tego wnętrza. Wypełnienie dachu w tej części budynku oknami FAKRO do dachów płaskich było w tym przypadku doskonałym pomysłem architekta. Praktyczne walory tego rozwiązania obejmują nie tylko zapewnienie odpowiedniej ilości światła dziennego, ale także możliwość dostarczenia w wygodny sposób świeżego powietrza. Spośród zamontowanych tu okien dachowych, jedno jest sterowane elektrycznie, dzięki czemu można je otwierać i zamykać zdalnie. Do praktycznych walorów tych okien należy zaliczyć także wysoką termoizolacyjność, która wynosi 0,7 W/m2K, oraz równie imponującą dźwiękoszczelność zapewniającą uspokajającą ciszę.

...i efektownie

Przeszklony oknami FAKRO dach jest rozwiązaniem nie tylko praktycznym ale również bardzo estetycznym. Naturalne światło wpadające do wnętrza przez okna dachowe daje poczucie przebywania pod gołym niebem i wprowadza do wnętrza klimat obcowania ze światem zewnętrznym. Ponadto światło dzienne napełnia osoby przebywające w tym pomieszczeniu optymizmem i chęcią do działania. Również od zewnątrz dach wypełniony oknami serii D_F robi duże wrażenie. Prosty, minimalistyczny design bez zbędnych dodatków sprawia, że okna te dodają uroku i stylu całemu projektowi. Nie trzeba zresztą nic więcej mówić. Wystarczy spojrzeć z wyższej kondygnacji na stropodach pełen okien FAKRO i ocenić samemu.

Sprostać oczekiwaniom

Tworząc swoje produkty firma FAKRO odpowiada na potrzeby rynku zarówno pod względem technicznym, jak i artystycznym. Okna D_F wychodzą na przeciw oczekiwaniom dzięki kompleksowości swoich zalet. Architekt Anne Ledroit, autorka projektu przebudowy, potwierdza to słowami: „Wybraliśmy FAKRO przede wszystkim ze względu na estetykę i bardzo dobrą wydajność energetyczną. W porównaniu z innymi oknami do dachów płaskich dostępnymi na rynku, mają one bardziej zwartą i nowoczesną formę, która nas zafascynowała. Bardzo ważne są dla nas również wspomniane bardzo dobre właściwości termoizolacyjne”.

POBIERZ MATERIAŁY  INFORMACJE O PRODUKCIE