Wnętrza na poddaszu – Pokój dziecięcy

Obecnie mieszkania na poddaszu są już standardem, doceniamy je ze względu na ich zróżnicowany kształt i potencjał. Zaleta ta, wynikająca z konstrukcji dachu, przez wielu niesłusznie traktowana jest jako problem podczas aranżacji wnętrz. Wystarczy jednak mądre rozplanowanie pomieszczeń i zapewnienie dopływu naturalnego światła aby stworzyć w pełni funkcjonalne mieszkanie pod niebem.

Lokalizacja pokoju dziecięcego pod dachem spotka się z ogromnym entuzjazmem naszych pociech. Nietypowy kształt tego pomieszczenia może stać się kopalnią pomysłów. Wykorzystajmy więc skosy i belki konstrukcyjne, które poza nadaniem wnętrzu odpowiedniego charakteru znajdą zastosowanie w wyobraźni naszych małych odkrywców.

Urządzając wnętrze pamiętajmy o ogólnej zasadzie, w myśl której jasne barwy oraz duża ilość naturalnego światła optycznie powiększą nasze pomieszczenie. Taki zabieg pozwoli zapewnić odpowiednią atmosferę do prawidłowego rozwoju dziecka. W aranżację wnętrza pozwólmy zaangażować się również naszym pociechom.

Kolorowe obrazki oraz naklejki ścienne nadadzą wnętrzu przyjaznej atmosfery – niech maluch sam je wybierze. Wiedząc, że przyczynił się do projektu swojego pokoju będzie w nim chętniej przebywał. Na tym etapie nie warto inwestować w drogie meble. Pamiętajmy, że dzieci szybko dorastają, zaprojektujmy wnętrze tak, aby dojrzewało wraz z nimi.

1. Duża ilość naturalnego światła wpadając przez zespolone okna dachowe FAKRO w połączeniu z białymi ścianami optycznie powiększa wnętrze. Pokój tej dziewczynki, przełamany różowym akcentem został zaprojektowany tak, aby dorastał wraz z nią.

2. Duża ilość naturalnego światła i kolorowe dodatki okienne ocieplają chłodne kolory ścian nadając wnętrzu przyjaznej atmosfery.

3. Dla rodziców najważniejsze będzie zapewnienie bezpieczeństwa swoim maluchom. Firma FAKRO posiada w swojej ofercie specjalne okna Secure, które wyposażone zostały w antywłamaniowy pakiet szybowy, dzięki któremu szyba nawet w przypadku rozbicia nie rozsypie się po pomieszczeniu. Dodatkowo okno wyposażone zostało w system zabezpieczający przed wymontowaniem pakietu szybowego oraz klamkę z blokadą

4. W ofercie FAKRO znajdują się również produkty dedykowane do dachów płaskich. Takie rozwiązanie pozwala zapewnić dopływ naturalnego światła do wnętrz, przy jednoczesnym zapewnieniu doskonałej izolacji termicznej i akustycznej.

POBIERZ MATERIAŁY  INFORMACJE O PRODUKCIE