FAKROteam zasadził drzewa z okazji Światowego Dnia Drzewa

Z okazji Światowego Dnia Drzewa, które przypada 10 października, pracownicy FAKRO zasadzili drzewa. To symboliczne działanie pod hasłem „Przyszłość jest zielona” pokazało, że firma i jej pracownicy są odpowiedzialni za świat i ludzi.

Akcja cieszyła się dużym zainteresowaniem pracowników. Nadesłali mnóstwo zdjęć i filmików, w których pokazali jak po godzinach, razem z bliskimi sadzą drzewa, a tym samym przyczyniają się do redukcji CO2.

Cieszy nas zaangażowanie pracowników. Pokazali, z resztą nie po raz pierwszy, solidarność zespołu w imię dobra i wspólnej sprawy. Jesteśmy zbudowani Waszą postawą. Takich działań i przykładów nam potrzeba – podsumowuje Joanna Rumin, specjalista ds. PR FAKRO.

Każde drzewo w ciągu roku pochłania ok. 7 kg CO2, a jednocześnie produkuje rocznie ok. 120 kg tlenu. Działanie każdego z pracowników, jest jak cegiełka budująca lepszą jakość życia przyszłych pokoleń.

Na terenie polskich spółek produkcyjnych znajduje się ok 7. ha powierzchni zielonej. Ponadto w pobliżu firmy zagospodarowano aż 30 ha wierzby energetycznej. Plantacja wierzby energetycznej jest jednym z rozwiązań, które pomagają nam ograniczyć zużycie nieodnawialnych źródeł energii. Podczas spalania wierzby energetycznej emitowane jest znacznie mniej  gazów cieplarnianych niż w przypadku spalania paliw kopalnych, takich jak węgiel czy ropa naftowa.

Jesteśmy świadomi wpływu naszych działań na środowisko, dlatego też wdrożyliśmy strategię ESG oraz opublikowaliśmy Raport Zrównoważonego Rozwoju FAKRO „Razem w zieloną przyszłość”.

Zapraszamy do przeczytania raportu!