Paweł Dziekoński prelegentem podczas Europejskiego Forum Nowych Idei 2023

Po raz kolejny w Sopocie odbyło się Europejskie Forum Nowych Idei. Podczas panelu Kształtujemy Europę: Dajmy unijnym przedsiębiorstwom wszystkie narzędzia, aby stały się globalnymi graczami o sytuacji polskich firm opowiedział Paweł Dziekoński, Wiceprezes FAKRO. Europejskie Forum Nowych Idei to jedno z największych wydarzeń w tej części kontynentu, podczas którego poruszane są tematy związane z trendami w globalnej gospodarce oraz przyszłym kształtem Unii.

Podczas paneli i spotkań otwartych przedsiębiorcy, politycy, mówcy i liderzy z różnych sektorów, a także przedstawiciele świata kultury i nauki rozmawiają o wyzwaniach dla współczesnego biznesu i społeczeństw w ciągle zmieniającym się świecie. Wydarzenie ma inspirować przedsiębiorców oraz pozwolić na budowanie wspólnego głosu biznesu w debacie o przyszłości Polski i Europy. Kwestie związane z potrzebą tworzenia silnych firm działających na rynkach globalnych są aktywnie poruszane przez Ryszarda Florka, Prezesa FAKRO oraz założyciela Fundacji Pomyśl o Przyszłości.

Wiceprezes Zarządu Grupy FAKRO podzielił się ważnymi przemyśleniami dotyczącymi europejskiego rynku biznesowego. Przypomniał o wyzwaniach, z którymi muszą mierzyć się polscy przedsiębiorcy.  Zwrócił uwagę na rolę kapitału społecznego i zaufania w rozwoju biznesu oraz potrzebę rozwiązywania sporów w drodze dialogu. Wszystkie te kwestie mają wpływ na naszą zdolność do konkurowania na rynkach globalnych.

Zachęcamy do zapoznania się z wywiadami udzielonymi przez Wiceprezesa FAKRO Pawła Dziekońskiego:

• Konkurencja na rynku wspólnotowym – Fragment programu BIZNES24 | FAKRO
  • Konkurencyjność polskich firm

W panelu Kształtujemy Europę: Dajmy unijnym przedsiębiorstwom wszystkie narzędzia, aby stały się globalnymi graczami udział wzięli także: Markus J. Beyrer, Dyrektor Generalny BusinessEurope, Kamila Sotomska, LL.M., Związek Przedsiębiorców i Pracodawców, Stefano Mallia, Przewodniczący Grupy Pracodawców EKES.

Wydarzenie odbyło się w dniach 11-13 października br. w Sopocie.