Sukces nie pyta o wiek – Prezes Grupy FAKRO laureatem FORBES

Ryszard Florek, Prezes Zarządu Grupy FAKRO, znalazł się w gronie laureatów listy FORBES „50 po 50”. Lista jest zestawieniem osób, które osiągają sukces w biznesie niezależnie od wieku. Zgodnie z zasadą, że pięćdziesiątka to nowa trzydziestka, osoby wyróżnione w plebiscycie mają być inspiracją dla wszystkich tych, którym może się wydawać, że ich czas na rzeczy wielkie minął.

Sukces nie pyta o wiek – Prezes Grupy FAKRO laureatem FORBES

Ryszard Florek został doceniony za swoje bezdyskusyjne osiągnięcia biznesowe. Członkowie kapituły nominowali go za to, że – mając już na rynku ugruntowaną pozycję – chętnie promuje ideę racjonalizmu gospodarczego. Od lat wraz z Fundacją Pomyśl o Przyszłości uczy Polaków o znaczeniu wyborów konsumenckich i budowie kapitału społecznego.

Do kapituły plebiscytu „50 po 50” zaproszono 21 znawców realiów biznesu: przedstawicieli funduszy inwestycyjnych, firm doradczych, dziennikarzy. Jury zgłosiło kandydatury osób, które po przekroczeniu pięćdziesiątego roku życia zaskoczyły rynek nową udaną inwestycją, z sukcesem się przebranżowiły lub nadały nowy ton swojej dotychczasowej działalności.

Pod głosowanie poddano ponad sto zgłoszonych i przekonująco uzasadnionych nazwisk. Każdy z członków kapituły mógł ocenić kandydatów w trzystopniowej skali, a za przypisane noty przyznawano potem punkty.

Tak powstała lista pięćdziesięciu nazwisk osób, które każdego dnia pokazują jak wiele można zmienić w firmie i życiu, gdy dysponuje się odpowiednią wiedzą i doświadczeniem.