FAKRO z Grand Prix w konkursie Pracodawca Przyjazny Gdańskiej Szkole Zawodowej 2023

Podczas Gdańskich Targów Szkół Ponadpodstawowych podsumowano konkurs „Pracodawca Przyjazny Gdańskiej Szkole Zawodowej 2023”. Nagrodzono 15 przedsiębiorców. Nagrodę specjalną Grand Prix otrzymała firma FAKRO.

FAKRO od wielu lat realizuje przedsięwzięcia mające na celu rozwój i promocję edukacji zawodowej. W minionym roku zorganizowało także I Kongres Edukacji Budowlanej, podczas którego stworzono płaszczyznę do wymiany wiedzy i doświadczeń między branżą a sektorem edukacji.

Budownictwo ciągle się rozwija. Pracownik budowlany to fachowiec, który ciągle się doskonali. Nowoczesne wymagania stawiają wysoką poprzeczkę. Przed szkołami zawodowymi pojawia się duże wyzwanie. Bez szkół budowlanych nie ma przyszłości. Jeżeli nie postawimy na kształcenie w zawodach związanych z budownictwem, to spowolni rozwój innych sektorów. Wiele technologii rozwija się bowiem dzięki wzrostowi budownictwa. To wymaga stałej, świadomej i skutecznej współpracy biznesu i edukacji – komentuje Paweł Kołbon, Kierownik Centrum Szkoleń i Współpracy z Wykonawcami FAKRO, Wiceprezes Polskiej Izby Budownictwa.

FAKRO od 1999 roku prowadzi szkolenia, publikuje pomoce dydaktyczne oraz realizuje wizyty zawodoznawcze w głównej siedzibie firmy w Nowym Sączu. Realizowane przedsięwzięcia przyczyniają się do promocji kształcenia zawodowego i przede wszystkim zwiększenia jego efektywności. W ofercie edukacyjnej znajdują się programy szkoleniowe zarówno dla uczniów, jak i nauczycieli.

Jednym z ważnych projektów są utworzone klasy patronackie, kształcące w zawodach dekarz i technik montażu i automatyki stolarki budowlanej.

FAKRO  uczestniczymy również w Akademii Budowlanej, Turnieju Budowlanym Złota Kielnia, Olimpiadzie Wiedzy i Umiejętności Budowlanych oraz konkursie „Buduj z pasją”. Firma wspiera także takie inicjatywy, jak Mistrzostwa Polski Młodych Dekarzy czy Światowe Mistrzostwa Młodych Dekarzy.

Wyróżnienie, które otrzymaliśmy to dla naszej firmy ważne wydarzenie i ogromny zaszczyt. Zawsze chętnie angażujemy się we współpracę ze szkołami budowlanymi a współpraca z Państwowymi Szkołami Budownictwa w Gdańsku to pełen profesjonalizm. Ta placówka zawsze stara się sprostać nowym rynkowym trendom i wyposażać swoich absolwentów w nowoczesne narzędzia pomocne w znalezieniu pracy. Jako przedsiębiorstwo związane z branżą budowlaną doskonale wiemy, jak ważne jest profesjonalne przygotowanie młodych ludzi,  którzy dzięki gruntownej edukacji w przyszłości będą doskonałymi fachowcamidodaje odbierający nagrodę Paweł Kołbon.

Firmę FAKRO w konkursie konkursie „Pracodawca Przyjazny Gdańskiej Szkole Zawodowej 2023” nominowana przez Renatę Wypasek, dyrektora Państwowych Szkół Budownictwa z Gdańska. Wydarzenie odbyło się 1 kwietnia br. w AmberExpo i zakończyło Gdański Tydzień Zawodowca.

W gali uczestniczyli: przedstawiciele władz miasta, Monika Chabior Zastępczyni Prezydenta miasta Gdańska, przewodnicząca Rady Miasta Gdańska Agnieszka Owczarczak oraz przewodniczący komisji edukacji Andrzej Kowalczys. A także uczestnicy targów – reprezentanci 34 gdańskich szkół - zawodowych i ogólnokształcących.