FAKRO – „Odpowiadam Polsce”!

FAKRO, światowy wicelider w branży okien dachowych, firma ciesząca się 25- letnią tradycją w stolarce budowlanej, została wyróżniona w rankingu projektów związanych ze społeczną odpowiedzialnością biznesu „Odpowiadam Polsce”. Nagrodę w kategorii KULTURA otrzymał projekt edukacyjny Izby Architektów RP „Kształtowanie Przestrzeni”.

„Kształtowanie Przestrzeni” to cykliczny projekt organizowany przez Izbę Architektów RP, którego partnerem jest FAKRO. Jego formuła została zaczerpnięta z Irlandii i zyskała aprobatę Ministerstwa Edukacji w Polsce. Celem programu jest edukowanie młodzieży w zakresie architektury i urbanistyki. W ubiegłym roku szkolnym do programu przystąpiło aż 35 zespołów szkół z całej Polski. Zajęcia prowadzono w trzech blokach tematycznych: „Mój dom”, „Dzielnica, wieś, miasto, metropolia” oraz „Budowanie na przestrzeni wieków”. Program został zwieńczony konkursem „Miejsce spotkań - dzieci, młodzież, dorośli, osoby w podeszłym wieku - razem i osobno”.

FAKRO z olbrzymią satysfakcją towarzyszy Izbie Architektów RP w realizowaniu programu „Kształtowanie Przestrzeni”. Edukacja młodzieży w zakresie architektury i urbanistyki, to budowanie wyczucia smaku i wrażliwości na otaczającą nas przestrzeń. FAKRO wspiera merytorycznie to przedsięwzięcie. W naszej opinii, jest ono czymś więcej niż ciekawym projektem, ponieważ uczy
i wzbudza w młodym pokoleniu potrzebę budowania ładu przestrzennego w swoim otoczeniu
– wyjaśnia Małgorzata Respekta-Paszkiewicz specjalista ds. współpracy z Architektami w firmie FAKRO.

Podsumowująca gala, zwieńczająca ranking projektów CSR „Odpowiadam Polsce” odbyła się 23 marca br. w warszawskiej Villi Foksal. Nagrodę w plebiscycie odebrał Janusz Komurkiewicz, członek zarządu FAKRO. Po raz pierwszy w 25- letniej historii firmy zostaliśmy wyróżnieni w kategorii KULTURA. To dla FAKRO wielki zaszczyt, tym bardziej, że nie od dziś wspieramy krajowe i lokalne wydarzenia kulturalne. Owszem, prowadzimy biznes z kulturą – kulturą organizacji, osobistą oraz wspieramy projekty edukujące przez kulturę – komentuje Janusz Komurkiewicz.

Ranking projektów związanych ze społeczną odpowiedzialnością firm działających w Polsce „Odpowiadam Polsce” został zorganizowany przez „Gazetę Bankową”.

FAKRO zostało partnerem kolejnej edycji programu „Kształtowanie Przestrzeni”, zainicjowanego przez Izbę Architektów RP.