Ryszard Florek o kapitale społecznym w Grybowie

Ryszard Florek, Prezes Zarządu FAKRO  uczestniczył w panelu dyskusyjnym „Jak nie być frajerem czyli kapitał społeczny po sądecku” podczas seminarium patriotycznego pt. „Dlaczego jest nam potrzebny i jak budować nowoczesny patriotyzm”.

Inspirująco wypowiedział się na temat kapitału społecznego oraz roli naszych konsumenckich wyborów w budowaniu zamożności Polaków. Zwrócił również uwagę, że trafniejszym określeniem niż patriotyzm gospodarczy jest mądrość gospodarcza, a pojęciem najbardziej oddającym intencje jest kapitał społeczny. O jego znaczeniu w budowaniu dobrobytu naszego kraju, mówił wielokrotnie.

Wolę raczej mówić o mądrości gospodarczej, a jeszcze trafniej - o kapitale społecznym. Niestety, w Polsce jest on na najniższym poziomie ze wszystkich krajów Unii Europejskiej. Najwyższy więc czas, by o to zadbać, bo te narody, które wprowadziły gospodarkę rynkową, a nie budują kapitału społecznego zostaną szybko skolonizowane – komentuje Ryszard Florek.

Ryszard Florek o kapitale społecznym w Grybowie

W debacie towarzyszyli mu również Zbigniew Konieczek – Prezes Zarządu Newag S.A., Andrzej Szarata – Rektor Politechniki Krakowskiej, Robert Stawarz - Prorektor ds. Kształcenia i Rozwoju na Uniwersytecie Pedagogicznym w Krakowie.

Podczas seminarium w gronie polityków, samorządowców, naukowców i przedsiębiorców dyskutowano o tym, jak w XXI wieku wygląda, a jak powinien wyglądać nasz patriotyzm. W seminarium wzięli udział m.in. prof. Ryszard Terlecki – Wicemarszałek Sejmu RP oraz prof. Jan Tadeusz Duda – Przewodniczący Sejmiku Województwa Małopolskiego.

Wydarzenie odbyło się 22 lipca br. w sali kinowej Miejskiego Centrum Kultury, Czytelnictwa i Edukacji w Grybowie.

Zachęcamy do lektury wywiadu z Prezesem Ryszardem Florkiem.

Foto: sądeczanin.info