Troska o środowisko

Ekologia

Głównym surowcem wykorzystywanym w działalności FAKRO jest drewno sosnowe, którego wartość jako ekologicznego i najbardziej bezpiecznego dla zdrowia materiału budowlanego znana jest od pokoleń.

Firma pozyskuje drewno z rejonów, w których prowadzona jest planowana gospodarka leśna, co oznacza, że ilość przyrostu masy drzewnej jest większa od ilości drewna pozyskiwanego.

Młody drzewostan absorbuje kilkakrotnie więcej dwutlenku węgla od starodrzewu, stąd celowym jest odnawianie lasu. Preferowanie wyrobów z drewna, pozyskiwanego w racjonalny sposób, przyczynia się do wzrostu powierzchni lasów, jak również daje nam szansę życia w ekologicznej atmosferze.

Używane do produkcji drewno jest sezonowane oraz suszone w automatycznie sterowanych komorach do wilgotności 12 procent.
Dzięki ekologicznym piecom, zespół nowoczesnych suszarni jest ogrzewany ciepłem uzyskiwanym ze spalania poprodukcyjnych odpadów drzewnych oraz wysokoenergetycznej wierzby pochodzącej z plantacji FAKRO.Wykorzystywanie i przetwarzanie zasobów naturalnych nakłada na nas szczególną odpowiedzialność względem środowiska naturalnego.

FAKRO troszczy się o środowisko

Dbałość o ochronę środowiska realizujemy poprzez:

• rozwój i wdrażanie wyrobów przyjaznych dla środowiska
  • stosowanie ekologicznych technologii
  • minimalizację, utylizację odpadów
  • zmniejszanie emisji zanieczyszczeń
  • ograniczanie hałasu i wibracji

Firma FAKRO w związku z tym, iż jest posiadaczem certyfikatu FSC® CoC ma prawo do oznaczania produktów certyfikowanych logo FSC. Certyfikacja FSC CoC dotyczy Kontroli Pochodzenia Produktu wzdłuż łańcucha dostaw materiału drzewnego. Kupując produkty certyfikowane przyczyniają się Państwo do odpowiedzialnej gospodarki leśnej na świecie.